Trogir - Dan o' Kvadrilje!

 Trogir - Dan o' Kvadrilje!

Tradicija plesanja u Trogiru svake godine na različite datume... 






Slike iz arhive. Photo by Ksenija Baričević.

Dan o Kvadrilje u Trogiru svake godine


Kvadrilja je društveni ples koji se pojavio u Trogiru za vrijeme francuske vladavine od 1806. do 1814.godine te s vremenom postala folklornom pojavom. Ples se spominje krajem 19.stoljeća, u prijepisu zapisa melodije, Ivana Bozzottija (1859.-1935.), trogirskog kapelnika i melografa.  


Trogirska kvadrilja je ples koji se sastoji od četiri bala, pri čemu je promenada pripojena 1.balu, a polka (završetak) IV. balu. U promenadi plesači formiraju četvorke-kadrile. Pretpostavlja se da je kao društveni ples prihvaćena nakon što se pojavila za vrijeme francuske vladavine od 1806. do 1814. te s vremenom postala folklornom pojavom. Trogirska kvadrilja najčešće se plesala o pokladama i nedjeljom, na crkvene blagdane te na svadbama. Danas se izvodi desetak puta godišnje, a obavezna je prilikom svih gradskih praznika, posebno na Dan grada Trogira 14.studenog. 

Jedan od najznačajnih glazbenika u drugoj polovici 19. stoljeća i prvoj trećini 20. stoljeća bio je Bozzoti, obitelj glazbenika talijanskog podrijetla iz Milana, koji su djelovali i koji su se doselili u Trogiru.


 Josip-Giuseppe Bozzoti (1830.-1890), skladatelj, orguljaš i dirigent. Glazbeno obrazovanje stekao je u Milanu. U Trogir dolazi 1854.godine kao član putujuće talijanske glazbene družine. Oženio se Trogirankom Marijom Demicheli i dobio službu gradskog i crkvenog glazbenika, od 1863. stalno se nastanio u gradu. Obavljao je desetljećima poslove orguljaša i zborovođe trogirske katedrale te dirigenta Gradske glazbe od 1871.godine Narodna glazba, uz to poučavao je violinu, klavir i orgulje u Trogiru i Kaštelima te osnovao i vodio crkveni pjevački zbor u Kaštel-Novom. U doba hrvatskoga narodnog preporoda u Dalmaciji priključio se trogirskim narodnjacima te komponirao skladbe rodoljubna karaktera – koračnice i budnice, među kojima je najuspjelija Dome moj dragi, dome moj blagi za tenor, bariton i glasovir. Crkvenih je skladbi ostavio 58 (prema novijim podacima N. Buble). Većinom su to kompozicije za solo-glasove i orgulje, za zbor i orgulje ili soliste, zbor i orgulje, pisane pod utjecajima talijanskoga opernog stila (V.Bellini, G.Verdi), s raspjevanom, južnjački izražajnom, dopadljivom melodikom. Stoga su se ubrzo proširile u narodu, a neke od njih izvode se i danas. Osobito je omiljena Messa pastorale a due voci u koju je B. vješto ukomponirao stari pučki božićni napjev U se vrime godišća pa je mnogi drže pučkom misom. Josip-Giuseppe Bozzotti umro je u Trogiru gdje je i pokopan. Obitelj izumire s muškom lozom, smrću Josipa Bozzottia Obrovića.

Ivan-Giovanni Bozzotti (1859.-1935.) Kapelnik Hrvatske glazbe (1883.-1889.) Gostujući kapelnik: HGD „Bijać“ Sin je trogirsko kapelnika, orguljaša, zborovođe, melografa, glazbenog pedagoga i skladatelja Josipa Bozzottija (1830.-1890.). Glazbeno obrazovanje je stekao u svog oca, a od 1885. godine u Trogiru je započeo svoju svestranu glazbenu aktivnost kao kapelnik Narodne glazbe, glazbeni pedagog, orguljaš i zborovođa Zborno-opatske crkve (katedrale), te kasnije i kao dirigent gradskog pjevačkog zbora i tamburaškog orkestra. Bavio se skladateljskim i melografskim radom. Danas je poznato oko 40 njegovih skladbi od kojih mu je za života tiskano jedanaest za tamburaški orkestar, Šaljive pjesme za vesela društva za glas i glasovir, Polka Francaise za glasovir te Zbirka nabožnih napjeva za glas i orgulje. Za grad Trogir je Ivan Bozzotti sve do svoje smrti bio personifikacija glazbenog života, a ostavio je vrijedan trag i u glazbenoj kulturi Donjih Kaštela. Naime, tijekom svoga rada u Trogiru, Ivan Bozzotti povremeno djeluje u Kaštel Novome, gdje je pri Poljodjelskom društvu 1883. godine osnovao Hrvatsku glazbu i bio njezinim kapelnikom do 1889.godine. Svojom je glazbenom podukom, među ostalima, osposobio i trojicu donjokaštelanskih kapelnika: Jakova Vuletina – Jakina, Ivana Berketa i Ivana Jerića. 


KUD ,,Kvadrilja osnovano je prije pola stoljeća – u prosincu 1969. godine. Prve tri godine, Društvo je djelovalo kao folklorna sekcija pri Savezu omladine Čiovo, nakon čega se registriralo pod imenom Folklorni ansambl Trogir (FAST). Godine 1997. radi promoviranja tradicijskog trogirskog plesa – kvadrilje promijenilo je ime u KUD ,,Kvadrilja” pod kojim djeluje i danas. Kulturno umjetničko društvo ,,Kvadrilja nastoji očuvati kvalitetu, podučava djecu i mlade, popularizira kulturnu baštinu i vrijednosti grada Trogira te promiče ovaj segment trogirskog i hrvatskog kulturnog identiteta. KUD ,,Kvadrilja” je jedno od društava s najdužim kontinuitetom djelovanja u Trogiru, te jedan od važnijih sudionika kulturnog života grada Trogira i promotora trogirske plesne i glazbene baštine. U Trogiru se pleše uz orkestar limene glazbe – Narodnu glazbu Trogir ili pak uz mandolinski sastav. Trogirska kvadrilja je u srpnju 2019. godine upisana je u Registar kulturnih dobara RH kao nematerijalno kulturno dobro. https://kudkvadrilja.hr




Grad koji svojom ljepotom, kulturom, povijesti, tradicijom i običajima osvoja srca mnogih ljudi koji su ga posjetili. „Dođi i vidi grad sretnog trenutka.“ napisala Ksenija Baričević.  

Blog Beautiful Trogir: www.beautifultrogir.blogspot.com    Podijelite ovu priču, odaberite vašu platformu!  


Popularni postovi s ovog bloga

Pozdrav iz Trogira ja čitam web stranice

Trogir 20 zanimljivosti

Grad sretnog trenutka

Trogir grad kamena i mramora

Pokreni svoj blog

Adventska priča u Dalmaciji

Grožđe, vino i gitare

Šibenik top destinacija za ljetovanje

Za uspomenu i dugo sijećanje na Trogir

Trogir grad kamena, mramora i povijesti