Trogir mjesec knjige 15.listopad

 

Mjesec hrvatske knjige 15. listopada do 15. studenog 2022.


U knjižnicama diljem Hrvatske  https://www.mhk.hr  obilježava se mjesec knjige, pa tako i u Trogiru u Gradskoj knjižnici Trogir obilježit će se manifestacija Mjesec hrvatske knjige. Današnjim danom 15. listopada ušli smo u još jedan Mjesec hrvatske knjige. Riječ je o manifestaciji koja jednom godišnje okuplja pisce, nakladnike, knjižnice, njihove čitatelje i sve ljubitelje knjige, te kroz bogat kulturni program promovira knjigu i pisanu riječ. Gradska knjižnica Trogir u razdoblju od 15.10.-15.11.2022. za svoje korisnike i sve zainteresirane organizira niz zanimljivih događanja, "PRIČA SE (P)O GRADU".  Vidimo se u gradskoj knjižnici Trogir.  https://gkt.hr/


Na svoju 135-u obljetnicu osnutka Gradska knjižnica Trogir je preselila u palaču Lucić. Riječ je o zdanju koje je okarakterizirano kao spomenik nulte kategorije, kojemu su restauratori brižno pokušali vratiti prijašnji sjaj renesansnoga zdanja. Osim što je riječ o zdanju  velike kulturno-povijesne vrijednosti, vrijednost i značaj joj daje i činjenica što se u toj palači rodio glasoviti hrvatski povjesničar Ivan Lucius-Lucić (1604-1679) inače otac hrvatske povijesti utemeljene na znanstvenim osnovama. Otac Ivana Lucića pisao je hrvatske i latinske pjesme i pripadao je onodobnom splitskotrogirskom književnom krugu marulićevskog i postmarulićevskog razdoblja. Petar Lucić je načinio prvu hrvatsku antologiju nazvanu „Vartal“, u kojem su sabrane gotovo sve hrvatske pjesme Marka Marulića, kao i pjesme onodobnih splitskih, dubrovačkih i šibenskih pjesnika, pa i pjesama samoga Petra Lucića.


Lučić (Lucić, Lucius, Lucich, Lucio), Ivan rođen je u rujnu 1604. godine u Trogiru, a umro u Rimu 11. siječnja 1679. godine. Potjeće iz stare patricijske i imućne trogirske obitelji Lučići koji su stoljećima uživali veliki ugled. Mnoge časti i dužnosti u Trogiru obnašali su predstavnici Lučićeva roda.  Studirao je u Rimu i Padovi, gdje je 1630. doktorirao pravo. Od 1630. godine je sudac i čelnik gradske uprave. Kako bi „daleko od mletačkih spletki“ dovršio započeto djelo, napušta 1654. Trogir i nastanjuje se u Rimu. Tu ulazi u krug istaknutih erudita oko akademije švedske kraljice Kristine. Član je uprave i predsjednik (1662-1663) Zbora sv. Jeronima. Lucićevo glavno djelo jest „De regno Dalmatiae et Croatiae“. U prilogu ovoga značajnoga izdanja nalazi se šest historiografsko-geografskih karata koje predstavljaju naš prvi atlas. 1657. objavio je u Rimu svoje prvo djelo Život blaženog Ivana ispovjednika, biskupa trogirskog, i njegova čudesa „Vita B. Ioannis confessoris episcopi Traguriensis et eius miracula“. Godine 1662.dovršio je Lučić djelo „O Kraljevstvu Dalmacije i Hrvatske" i predao ga na imprimatur, iste godine djelo je recenzirano.

Sukob; Kao ponosan građanin Trogira, Lučić se sukobio s predstavnicima mletačke vlasti. O tom sukobu postoje različite verzije i legende. Možda najzanimljiviji prikaz tog nemilog događaja dao je M. Kažotić u životopisu Ivana Lučića izašlom u Zadru Lucic knjiga1835.g. On navodi da je Pavao Andreis iz zavisti tužio Lučića generalnom providuru zbog pripremanja spisa protiv Venecije i njezine vladavine na Jadranu. Kad je providur posjetio Trogir (najvjerojatnije 1650.g.), Lucić ga je došao pozdraviti u ime grada, ali je bio "bačen u klade". Nakon nekoliko dana Lučića su, poslije intervencije biskupa i grada, ipak oslobodili. 


Gradska knjižnica Trogir

-Gradska knjižnica Trogir utemeljena je prije 140 godina točnije 1.svibnja 1867. godine pod nazivom „Narodna štionica“. U valu preporodnih zbivanja, a na preporuku prvaka narodne stranke za Dalmaciju dr. Mihovila Pavlinovića narodnjaci su u Trogiru osnovali „Narodnu Štionicu“.

-Počasni član bio je đakovački nadbiskup dr. Josip Juraj Strossmayer.

-Gradska knjižnica Trogir smještena je u palači Lucić, spomeniku nulte kategorije, kojemu su restauratori pokušali vratiti prijašnji sjaj renesansnog zdanja.

-Ovaj prostor služi kao studijska čitaonica, dvorana za kulturno-edukativne djelatnosti, a u budućnosti planira se urediti memorijalna soba oca hrvatske historiografije Ivana Lucića.

-Nove se knjige pribavljaju najviše zahvaljujući Ministarstvu kulture Republike Hrvatske. Zbog nemogućnosti smještaja knjige su u kartonskim kutijama, do 1998. godine fond knjiga Knjižnice stare preko 133 godine iznosi otprilike 8000 knjiga, a samo tijekom 1999. i 2000. godine ukupno je pribavljeno 3232 nova sveska.

-Od 15.06.2000. godine Gradska knjižnica Trogir se službeno odvojila od „Otvorenog učilišta Trogir“ i počela poslovati kao samostalna javna ustanova u kulturi.

-Zahvaljujući Ministarstvu kulture Republike Hrvatske 1998. godine započelo je uređenje prostora u palači Lucić, koje je Grad Trogir dodijelio Gradskoj knjižnici. Radovi su se odvijali u dvije faze: I. od 1998. do 2000. i II. od 2000. do 2002. godine. 

-Posljednjih godina od kako Knjižnica djeluje kao samostalna ustanova nije se samo prostorno obogatila nego i sadržajno.

- Cilj i zadaci su: razvijanje kulturnih i informacijskih potreba, osmišljavanje slobodnoga vremena, poticanje dječjeg stvaralaštva, poticanje čitanja, bolja socijalizacija i prevencija nepoželjnih oblika ponašanja, volonterski rad mladih, predavanje za djecu i odrasle, suradnja sa osnovnim i srednjim školama, sudjelovanje mladeži u očuvanju svjetske baštine, sudjelovanje u raznim projektima, likovne radionice i izložbe, razna predavanja i edukacije itd.

Školskeknjižnice su najvažniji suradnici narodnih knjižnica. Školske i narodne knjižnice međusobno se ne natječu već međusobno surađuju na dobrobit djece i mladih ljudi, pa na kraju i nas odraslih.


Blog Beautiful Trogir: www.beautifultrogir.blogspot.com                                                                                                                                                                                                                Podijelite ovu priču, odaberite vašu platformu!  

Popularni postovi s ovog bloga

Pozdrav iz Trogira ja čitam web stranice

Trogir 20 zanimljivosti

Grad sretnog trenutka

Trogir grad kamena i mramora

Pokreni svoj blog

Adventska priča u Dalmaciji

Grožđe, vino i gitare

Šibenik top destinacija za ljetovanje

Za uspomenu i dugo sijećanje na Trogir

Trogir grad kamena, mramora i povijesti