Priča o stupu srama i statutu grada

Trogir priča priču o stupu srama i statutu grada Trogira starom 700.godina


Trogir, kojeg zovu Mala Venecija, grad spomenik ili kako ga još nazivaju „kamena ljepotica“ je 1997. godine kao hrvatsko dobro upisan na listu svjetske baštine UNESCO-a. Trogir grad preko 2300 godina tradicije,PPS destinacija „Hrvatska 365“, TripAdvisor "2015 Guest Review Award", National Geographic:“The World’s Best Cities 2015.“  Grad koji je nezaboravan. 


Trogir ima Trg koji je najljepše mjesto u samom gradu, zatvoren je i okružuje ga: Katedrala s zvonikom na tri kata s pogledom, Kneževim dvorom, Gradskom ložom sa velikim satom uz dvije crkve, malu i veliku palaču Cipicco. Trg se po ljepoti može uspoređivati sa najljepšime europskim trgovima. To je prekrasno UNESCO zaštićeno remek djelo hrvatske arhitekture. Na Trgu se nalazi: katedrala sv. Lovre s zvonikom, komunalna palača tj.Knežev dvor danas gradska vijećnica, Gradska loža s jedne strane naslonjena na crkvu sv. Sebastijana-toranj s gradskim satom na kojem je stup srama „Berlina“, s druge strane naslonjena na crkvu sv. Barbare, sklop palača Cipicco/Ćipiko- velika i mala palača s portalom i triforama dok je u dvoru ratni trofej drveni Pijetao iz Lepantske bitke.  


Priča o Stupu srama i statutu grada:

https://legendetrogira.blogspot.com/2022/11/prica-o-stupu-srama-i-statutu-grada.html


U prošlosti Trg je mjesto masovnih okupljanja, političkih skupova kad mnoštvo sluša govornika s balkona palače. U prošlosti na trgu je stajao štandarac na kojem se ritualno podizao i spuštao stijeg. Više puta trg je bio poprište tučnjava i smaknuća političkih protivnika, trg je bio mjesto odvijanja različitih ceremonija, posebno onih religiozne naravi, ponajprije procesija. 

Danas se na trgu Ivana Pavla sjedi uz kavu i ćakulu (razgovara), događaju se razni društveni, kulturni, sportski i vjerskih događaji. Loža je ujedno i promatračnica - balkon s kojeg se s visoka može gledati na drugu, prostraniju pozornicu, na glavni gradski trg, danas se  u gradskoj loži više nesudi, već se pjeva na tradicionaln način uz klapu (klapa Trogir). 


Statut grada Trogira 700.godina:


Legenda o stupu srama... 
 
https://trogirskiportal.hr/u-okviru-programa-stivanje-izvedena-trogirska-legenda-sramotni-stup/

U povodu blagdana sv. Ivana Trogirskog, Dan grada Trogira koji se obilježava 14.studenog, 

od 07.studenog počinje bogat program društvenih, kulturnih,i vjerskih događanja STIVANJA 2022. 

sve zainteresirane očekuje bogat kulturno-umjetnički program na:  

https://trogirskiportal.hr/wp-content/uploads/2022/10/STIVANJA-2022.-program-1.jpg

Čestitam svim Trogiranima i Trogirankama Dan grada i blagdan njihova zaštitnika sv. Ivana Trogirskog.                                                                                                   NA DOBRO VAM DOŠLA STIVANJA! 


Želi Vam: blog Beautiful Trogir: www.beautifultrogir.com 

Podijelite ovu priču, odaberite vašu platformu!  



Popularni postovi s ovog bloga

Pozdrav iz Trogira ja čitam web stranice

Trogir 20 zanimljivosti

Grad sretnog trenutka

Trogir grad kamena i mramora

Pokreni svoj blog

Adventska priča u Dalmaciji

Grožđe, vino i gitare

Šibenik top destinacija za ljetovanje

Za uspomenu i dugo sijećanje na Trogir

Trogir grad kamena, mramora i povijesti