BookCrossing pošalji knjigu u svijet

BOOKCROSSING - SVJETSKI  POKRET  ZA SLOBODU KNJIGE








                                                                          Pošalji knjigu na put oko svijeta  na  www.bookcrossing.com 


BookCrossing je svjetski pokret nastao na ideji da knjigu treba osloboditi i pomoći joj da iskorači u svijet. Do knjiga se najčešće dolazi tako da ih se kupi, posudi u knjižnici ili od prijatelja. No postoji još jedan zanimljiv način na koji možeš doći do knjige, ali i drugima ustupiti svoju knjigu.

Radi se o praksi ostavljanja knjiga na javnim mjestima kako bi je netko uzeo, pročitao i zatim proslijedio dalje. Pokret je nastao u Americi 2001. godine i od tada se proširio po cijelom svijetu. Po podatcima iz kolovoza 2015. bookcrossing prakticira preko 1.400.000 ljudi u 132 zemlje, a dosad je ubookcrossing bilo uključeno preko 11 milijuna knjiga koje zahvaljujući bookcrossingu putuju po cijelom svijetu.


Kako to funkcionira?

Da biste se uključili u bookcrossing, potrebno je napraviti profil na straniciBookCrossing.com: http://bookcrossing.com zatim možete registrirati knjigu koju želite dalje proslijediti. Svaka knjiga koja se registrira dobiva jedinstveni broj ''Bookcrossing ID'' pomoću kojeg se može pratiti ''putovanje'' knjige po svijetu. Knjiga se ostavlja na nekom javnom mjestu. Onaj tko je pronašao i uzeo knjigu treba otići na stranicu BookCrossing.com, pomoću jedinstvenog broja knjige može pronaći knjigu na stranici, zabilježiti gdje je knjigu našao i zapisati svoje dojmove o knjizi. Na taj način nastaje dnevnik u kojem je  zabilježeno gdje je sve knjiga putovala.


Odlučiti darovati knjigu s police te je označiti naljepnicom koju se može preuzeti s internetske stranice  http://www.bookcrossing.com/  

U naljepnicu se može upisati jedinstveni identifikacijski broj BookCrossinga (BCID), koji se preuzima nakon besplatne registracije. Označenu knjigu bookcrosseri ostavljaju na javnim mjestima ili mjestima predviđenim za razmjenu, kako bi je  mogli pronaći i preuzeti drugi zainteresirani čitatelji. Nakon čitanja knjiga se prosljeđuje dalje, i time se nastavlja lanac čitateljske razmjene. Putovanje knjige koja je ušla u BookCrossing može se pratiti uz pomoć identifikacijskog broja upisanog u naljepnicu (BCID), dakako uz pretpostavku da novi čitatelj taj broj upiše na službenoj stranici BookCrossinga i na taj način javi da je knjiga kod njega. 


Bookcrossing u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je bookcrossing prisutan od 2004., uglavnom se prakticira u većim hrvatskim gradovima i to najviše u knjižnicama. U promociju bookcrossinga u Hrvatskoj snažno je uključena Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu koja promovira bookcrossing od 2011. godine. Ako ti se sve ovo čini zanimljivo, za početak se registriraj na stranici  http://bookcrossing.com posjeti najbližu knjižnicu i provjeri je li uključena u bookcrossing. Ako je, ostavi ili posudi neku knjigu, a zatim ju proslijedi dalje. No zapamti da knjigu možeš ostaviti na bilo kojem javnom mjestu, samo ju nemoj zaboraviti registrirati na stranici:  www.bookcrossing.com

Proces-osobe koje žele sudjelovati u bookcrossingu naprave profil na BookCrossing.com. Potom mogu registrirati neku knjigu koju daruju. Registracijom se dobiva jedinstveni broj „Bookcrosing ID“ (BookCrossing ID-BCID) pomoću koga se može pratiti kretanje knjige. Knjiga se obilježi brojem i adresom internetske stranice i ostavi na javnom mjestu (najčešće predvorje knjižnica) ili nekome pokloni. Sljedeći čitatelji knjige (koji je pronađu) mogu otići na internetsku stranicu i zabilježiti svoju lokaciju i dojmove o knjizi po njenom jedinstvenom broju. Tako se dobiva dnevnik, koji govori kuda je knjiga sve putovala i tko ju je čitao. 

Povijest Ron Hornbaker došao je ideju onoga, što je danas poznato kao Bookcrossing u ožujku 2001. Oko četiri tjedna kasnije, 17. travnja, pokrenuo je interentsku stranicu, koja se proširila širom svijeta. U travnju 2003. bilo je preko 113,000 članova. Godine 2004., rječnik "Oxford Dictionary" uključio je riječ "bookcrossing" u popis riječi. U ožujku 2012., članstvo je premašilo milijun članova, a registrirano je 8,5 milijuna knjiga. U srpnju 2007., Singapur je postao prva službena Bookcrossing zemlja na svijetu. Inicijativu je pokrenula Nacionalna knjižnica Singapora s više od 2,000 mjesta u zemlji, gdje se mogu naći knjige vezane za bookcrossing. U Hrvatskoj  BookCrossing je imao dobar početak u Hrvatskoj 2004. godine, zahvaljujući Velimiru Šubertu. Prisutan je u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Bjelovaru, Svetom Ivanu Zelini, Puli, Poreču, Osijeku, Labinu, Dubrovniku i drugdje, najviše u knjižnicama. Bookcrossing u Poljskoj, bookcrossing piknik u Finskoj, knjige ostavljene na klupi u Parizu.

Bookcrosing (eng. Bookcrossing) je praksa ostavljanja knjiga na javnim mjestima, da bi je netko drugi uzeo, pročitao i proslijedio dalje. Izraz je izveden od imena internetske stranice BookCrossing.com, koja je započela ovu praksu. Zapamti da knjigu možeš ostaviti na bilo kojem javnom mjestu bilo gdje da ju netko vidi, uzme i pročita te prosljedi dalje, samo ju nemoj zaboraviti registrirati na stranici:  www.bookcrossing.com



Blog Beautiful Trogir                                                                                                                         www.beautifultrogir.blogspot.com 

Podijelite ovu priču, odaberite vašu platformu!  


 

Popularni postovi s ovog bloga

Pozdrav iz Trogira ja čitam web stranice

Trogir 20 zanimljivosti

Grad sretnog trenutka

Trogir grad kamena i mramora

Pokreni svoj blog

Adventska priča u Dalmaciji

Grožđe, vino i gitare

Šibenik top destinacija za ljetovanje

Za uspomenu i dugo sijećanje na Trogir

Trogir grad kamena, mramora i povijesti