Pokladni običaji u Trogiru, vrijeme karnevala i maškara

 Pokladni običaji u Dalmaciji,vrijeme karnevala,maškara ...

Pokladni običaji u Dalmaciji, vrijeme karnevala,maškara ...

Poklade su svečano razdoblje u vremenu prije korizme, kada se priređuju povorke maškara, kostimirani plesovi i zabave. U Hrvatskoj se uz karneval, spominju i riječi mesopust, poklade i fašnik! Sama riječ fašnik dolazi od njemačke riječi  fastnacht, značenja “noć posta”! Trogir je ovih dana u karnevalskom raspoloženju.


Poklade su razdoblje između Nove godine i uskrsnoga posta u kojem se ljudi prerušavaju i maskiraju. Tada su dopuštene svakovrsne ludorije i neobična ponašanja. U većini hrvatskih krajeva pokladno ludovanje traje više dana, ponekad i tjedana, a završava obrednim spaljivanjem, vješanjem ili utapanjem pokladne lutke. Lutka simbolizira sve nedaće i zlo iz prethodne godine. S njezinim nestankom može se ući u novo razdoblje. Zanimljiva činjenica je da u hrvatskom jeziku poklade imaju još nekoliko naziva poput maškara, maskenbala i fašnika. Karnevali, maškare i fašnici uvijek su popraćeni svečanom trpezom.Tradicionalni kolači za vrijeme poklada su krafne,poderane gaće,fritule. Poklade su običaj u kojem se prepliću pretkršćanski i kršćanski elementi koji su se na različite načine mijenjali kroz stoljeća. Karnevalske povorke i fašnički ophodi sadržavaju pradavna vjerovanja i ritualne radnje koje su se činile da bi se zadovoljile mitske sile i osigurala ljetina, a istovremeno su i razdoblje zabava prije dugotrajnog kršćanskog posta i korizme. Poklade su i vrijeme kada ljudi smijehom i zabavom izriču vrlo ozbiljne kritike na račun vlastodržaca, kao i svojih sumještana. Naš jezik poznaje više naziva za taj period maskiranja: karneval, poklade, mesopust i fašnik. Ti su nazivi većinom izvedeni iz riječi čije se značenje vezuje uz uzimanje nemesnih i nemasnih jela, takozvanih posnih jela, ali se isto tako korijeni starih riječi vezuju i uz plodnost. Tako npr. karneval ima korijen u latinskom, odnosno kasnije talijanskom jeziku i dolazi od naziva za posljednju, bezmesnu nedjelju uskrsnog posta „dominica carnis privii odnosno carnelevare“, što znači „maknuti meso“. Riječ poklade dolazi od nestalog slavenskoga glagola klasti, kladem, a jedno od značenja je i „vaditi jelo iz tanjura“. Fašnik je pak izvedenica iz njemačkoga, gdje se riječ može tumačiti kao izvedenica iz fasten, što znači „postiti“ i feseln ili „biti plodan“. Po nekim tumačenjima karneval se vezuje uz latinski „carrus navalis“ ili „currus navalis“, što znači „brod na kotačima“.  U pokladama, karnevalu, uočljiv je lik Karnevala koji je u naše krajve stigao iz zapadno europskih zemalja. To je figura izrađena od slame, dronjaka, staroga odijela, a naziva se karneval, krnjo u Dalmaciji, pust u Istri i Primorju. Uz vrijeme fašnika vezani su i kulinarski običaji, a najčešći slatki simbol fašnika jesu krafne, izvorno njemački kolač koji se isto tako u izvornom obliku zove “berliner”!  Djeca su definitivno najžustriji ljubitelji fašnika, jer desetljećima na našem području vlada običaj da djeca u raznim kostimima obilaze svoja naselja i kvartove, kucaju na vrata domova uz pjesmu, a za uzvrat dobijaju, jaja, voće, slatkiše i novac što ih danas najviše veseli! Predugo bi bilo govoriti o podrijetlu građanskih maskenbala, ali bitno je istaknuti da je prvobitno značenje karnevalskih tradicija zaštitno – zastrašivanje demona, zlih sila, duhova kako bi ih se odaljilo od ljudi, stoke, stanova itd.


Tradicionalne slastice za vrijeme poklada... 


KRAFNE (POKLADNICE)

Još ih nazivamo i pokladnice jer ih se tradicionalno povezuje s pokladama. Riječ potječe još od doba Austro-Ugarske, od riječi „klasti“ što znači „prerušavati se“.  Krafne su najveća asocijacija na veljaču i dane kada raspjevane maškare vladaju ulicama i vesele im se i odrasli i djeca.  

Kako napraviti krafne:

Sastojci:

  • 400 g mekog brašna

  • 100 g maslaca

  • 40 g kvasca

  • 150 g šećera

  • 3 jaja

Kako napraviti slasne krafne: Izmrvi kvasac i stavi ga dizati. Za to vrijeme mikserom pomiješaj brašno,

maslac, šećer, jaja tako da se ne stvore grudice. Po želji možeš dodati malo naribane limunove korice, a onda sve ostavi na nekoliko sati da se tijesto podigne. Kada se tijesto digne, razvaljaj ga na željenu debljinu. 

Najčešće se to radi između 5 i 10 cm. Kada završiš s time, uzmi jednu staklenu čašu ili širu šalicu, ako želiš da budu veće krafne i izreži okrugle oblike za željenu veličinu krafni. Dodaj nadjev po želji (čokoladu, Nutellu ili domaći pekmez) i zagrij ulje u loncu. Kada ulje zavrije, dodaj mu krafne. Dovoljno je da svaku krafnu pržiš u

ulju oko 5 minuta. Kada su gotove, posipaj ih čokoladnim preljevom ili šećerom u prahu !!!

PODERANE GAĆE

Poderane gaće osim što imaju vrlo zabavan naziv, predstavljaju vrlo ukusno jelo koje je u hrvatskoj dio dugogodišnje tradicije. Predstavljaju male lepinje koje okusom vrlo sliče krafnama, a potječu iz Slavonije.

Kako napraviti poderane gaće:

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna

  • 3 žlice šećera

  • 40 g kvasca

  • 1 čvrsti jogurt

  • 3 dcl mlijeka

  • 1 vrećica praška za pecivo

  • 1 jaje


Postupak pravljenja poderanih gaća nije uopće kompliciran. Vrlo je sličan pravljenju krafni. Kvasac pomiješaj sa šećerom, jajetom i dodaj malo brašna, a onda ugrij mlijeko i prelij sve to kako bi kvasac narastao. Kada malo odstoji, dodaj ga mješavini brašna, praška za pecivo i jogurta, te razvaljaj tijesto na tanko. Nareži ga na pravokutne oblike i pokrij kuhinjskom krpom, a onda pričekaj nekoliko sati da odstoji i da se podigne. U lonac ulij 1 litru ulja i peci tijesto dok ne porumeni. Kako bi se masnoća upila isprobaj trik sa salvetom koja će upiti sav višak masnoće.


Zanimljivosti o Trogirskim maškarama: Povijest Trogirskih maškara poznata je još od srednjeg vijeka pa sve do danas.  06. veljače 1904. godine. u "dvorani Obćinske Palače u 8 sat i u večer"  održava se  "Družtveni ples" na koji je „Krabuljama dozvoljen pristup uz predhodnu dozvolu i popoznavanje na ulazu sa strane kojeg  god mu drago člana odbora". 1998. godine mogli ste čitat i prve trogirske foje o Maskar.


Karnevalska svečanost u našim krajevim uključuje maskiranje i zajednički ples i povorku na ulicama grada koja se završava paljenjem Fašnika, lutke koja je glavni simbol karnevala i koju se tradicionalno okrivljuje za sve nevolje u prošloj godini. Sve to popraćeno je i svečanom trpezom u kojoj se posebno ističu slatki specijaliteti poput krafni, poderane gaće, fritule i razne vrste  dizanog tijesta i varijacije uštipaka. U latinskom pokladnom uzviku “Carne vale!” Koji znači “Zbogom meso!” ili od latinskoga carrus navalis što znači lađa na kolima, koja se nekada vozila po srednjoj Europi u pokladnim povorkama. 


Trogir je ovih dana u karnevalskom raspoloženju, a sve možete pratiti na web stranici visit Trogir,društvenim mrežama visit Trogir te na radiju Trogir. Trogirska karnevalska udruga Rašpin Jute svake godine organizira primopredaju ključeva Grada Trogira maškarama. Teme ovogodišnjeg karnevala su zanimljive.

Svima ljudima dobre volje koji dolaze na Trogirski karneval na Rivu i Trg Ivana Pavla II  koji se vole maškaravati  želim dobar provod  i  “Carne vale!”. Napisala Ksenija Baričević.




Blog Beautiful Trogir: www.beautifultrogir.blogspot.com                                                                                                Podijelite ovu priču, odaberite vašu platformu!  Googl prevoditelj!     


                                                                                                                                                                                                                                                                                


Popularni postovi s ovog bloga

Pozdrav iz Trogira ja čitam web stranice

Trogir 20 zanimljivosti

Grad sretnog trenutka

Trogir grad kamena i mramora

Pokreni svoj blog

Adventska priča u Dalmaciji

Grožđe, vino i gitare

Šibenik top destinacija za ljetovanje

Za uspomenu i dugo sijećanje na Trogir

Trogir grad kamena, mramora i povijesti