Priča o maslini

 Maslina hrana bogova-djevičansko maslinovo ulje hrana svima






Stablo masline je od pamtivijeka vezano uz povijest  čovjeka. Prva kultivirana i posađena stabla masline su bila prije 5-6 tisuća godina na području Mezopotamije, Palestine i Sirije odakle su se širila prema području Mediterana. Još u mlađem kamenom dobu ljudi su sakupljali plodove divlje masline, a svjedoče tome i koštice masline starije više od 9000 godina pronađene u špiljama na nekim arheološkim nalazištima. Najstarije stablo masline u Hrvata pronaći ćete u paškom masliniku u mjestu Lun. Jedinstvena botanička oaza maslina ima sa 8000 stabala. Kaštelanska maslina stara je 1500 godina,1990.godine zaštićena je kao spomenik prirode,obujamdebla:6m,visinastabla:10m,promjer krošnje:20m. Narodni  nazivi: maslinka, olika, oljika. Zimzelena biljka,plod za jelo,sirovina za ulje. Grad Atena duguje ime maslinovom ulju (legenda). Drvo masline je vijugavo, ispucalo, kvrgavo, a zbog njegove iznimne čvrstoće koristilo se za izradu raznih alata, kao i oružja. Rastući na škrtom tlu zahtijeva minimalne količine vode, ali i obilje sunca. Njeno drvo je zimzeleno i otporno na truljenje, te može doživjeti i nekoliko tisuća godina. Latinsko ime: Olea Europaea dobila je zbog visokog postotka masti koje sadrži njen plod. Olea na latinskom znači ulje. Plod masline cvate u proljeće, a zreo je za berbu u jesen, u listopadu i prosincu. Većina maslina bere se kad potamne, a neke se beru i dok su još zelene, te se ostavljaju na zraku kako bi oksidacijom poprimile tamniju boju. Stari mediteranski način obrade maslina, podrazumijevao je njihovo namakanje u morskoj vodi određeni period vremena, nakon čega bi se oprale, te stavljale u staklene ili kamene posude, u koje bi se dodale stabljike komorača, te bi se ponovno prelile morskom vodom. Na ovaj način masline ubrane nezrele mogle su se konzumirati do proljeća. Okus masline izvorno je gorak, ali ovisno o obradi može se postići i kiselkasto-gorak okus, sladak i pikantan.


Kroz povijest maslini je pridavano više značenja, pa je tako stablo masline predstavljalo mir, život, obilje, vječnost, snagu, vjernost, zdravlje, učenost i mudrost. Stablo masline obilježava i dugovječnost, a tome u prilog govori i činjenica da su neka stabla maslina stara čak više od tisuću godina. Maslina se spominje u mitovima i književnosti. U grčkoj mitologiji stabla masline stvarali su bogovi. Obilježavala je snagu, stoga ne čudi da je Herkul posjedovao toljagu od maslinova drva, dok je Odisej, koristeći kolac od maslinova drveta, oslijepio Kiklopa. Uz snagu, maslina je u grčkoj mitologiji predstavljala i vjernost, pa je Odisejev i Penelopin bračni krevet bio napravljen od panja masline. Pobjednici na Olimpijskim igrama bili su kićeni maslinovim vijencima, dok bi kao nagradu dobivali i pune amfore skupocjenog maslinovog ulja. Maslina je zastupljena i u Bibliji u kojoj se spominje više od tisuću puta. U kršćanstvu predstavlja simbol Božje providnosti i brige za ljude. Nakon velikog potopa na Noinu arku slijeće golubica s maslinovom grančicom u kljunu što predstavlja simbol pomirenja Boga i ljudi. (Počeka još sedam dana pa opet pusti golubicu iz korablje. Prema večeri, golubica se vrati k njemu. I gle! U kljunu joj svjež maslinov list. Tako je Noa znao da su opale vode sa zemlje!) Isus je u svojim posljednjim danima ovozemaljskog života bio okružen maslinom. Prvo na ulasku u Jeruzalem, potom molitva na Maslinskoj gori te pribijanje na križ koji je, prema predaji, bio izrađen od drva masline. Simbolika maslinova grančica: mir, mudrost, povoljna vijest, sloga, čistoća, mučeništvo, izobilje i plodnost. Simbolika maslinova ulja: radost, zaštita,životna snaga i moć,savez s bogom,duh sveti. Maslinovo drvo simbol je dugovječnosti.Simbol ujedinjenih naroda,simbol palestinskog naroda za slobodu i mir,1974.godine pojavio se u UN-a noseći grančicu masline Yaser Arafat tada je rekao: “Ne dajte da grančica masline ispadne iz moje ruke. „ Običaji i vjerovanja: Paljenje panja –badnjaka (na badnju veĉer), pletenje palme od granĉica i listova masline na Cvjetnicu,paljenje lumina na godišnjicu smrti, Sve svete, Dušni dan i Veliki petak, “Mrtvi dan-skele van!” ,“Da Bog da masline rodile i plodine i dogodine urodile”, “Što ostane po Božiću -ostane po godišću! “Čovjek se, osim Bogu, samo još maslini klanja!”


Maslina i zdravlje,već su u antičkoj Grčkoj ljudi bili upućeni u korisnost maslinovog ulja za zdravlje, a danas su ta znanja znatno proširena. Maslinovo ulje se može koristiti i u stvarima nevezanim za ljepotu i zdravlje. Svakodnevnim konzumiranjem barem dvije žličice maslinovog ulja obogatiti ćete organizam vitaminom E. Maslinovo ulje za zdravlje i vitalnost. Maslinovo ulje sadrži oleinsku i linolensku kiselinu koje čiste krv i snižavaju krvni tlak. Oleinska ili uljna kiselina čini oko 75% ukupnih masti. Poznato je da ova kiselina podiže razinu tzv. dobrog kolesterola zvanog HDL. Njegova osnovna uloga je prenošenje lošeg kolesterola LDL do jetre gdje se on uspješno razgrađuje, te se odstranjuje iz tijela. LDL kolesterol je inače uzročnik kardiovaskularnih bolesti kao što su ateroskleroza. Osim što sadrži velike količine mononezasićenih masnih kiselina, maslina je također dobar izvor vitamina E. Liječenje i njega maslinovim uljem. Osim kod upotrebe u svakodnevnoj prehrani, maslinovo ulje može imati široku primjenu i kod liječenja raznih probavnih tegoba, njegovanja tijela i kose. Njegovo umirujuće djelovanje povoljno djeluje na žgaravicu, gastritis, čireve, zatvor, kao i neke tegobe kod dišnih organa.


Danas,u mediteranskim predjelima,gotovo je nemoguće zamisliti kućanstvo bez prirodnog domaćeg maslinovog ulja, a jednako tako su i nezamisliva mnoga jela, kao što su salate, juhe i raznorazne druge delicije Vrste maslinovog ulja:ekstradjevičanskom(extravergine),Djevičansko(vergine),rafinirano.


Maslinovo ulje dobiva se postupkom mljevenja(gnječenja) i prešanja zrelih plodova. Tehnologija “hladnog prešanja” najzdravije ulje. Kvalitetno ulje je zelene boje, prozirno, bez trpkog okusa. Može se aromatizirati začinima (anis,češnjak,ružmarin,menta,borovnica,kapar,limun). Maslinovo ulje je najstarije kulinarsko ulje. Koristi se za pripremu gotovo svih grupa jela(čak i deserta!) Sastavnio dio tijesta za kruh, pogače, pizze itd. Dodaje se raznim marinadama i salatnim preljevima. Kuharice, od onih antičkih do prvih samostanskih ili onih suvremenih, obilježene su zabilješkama o pripremi hrane s maslinama i maslinovim uljem. 




“Sljedeći put kad budeš prošao pored  masline, pokloni joj se! Jer maslina, koja je oduvijek bila simbol mira, plodnosti, snage, zdravlja i blagosti, upravo to i zaslužuje!” nepoznat autor


Blog Beautiful Trogir:        www.beautifultrogir.blogspot.com                                                                                                                    Podijelite ovu priču, odaberite vašu platformu!                                                                               




Popularni postovi s ovog bloga

Pozdrav iz Trogira ja čitam web stranice

Trogir 20 zanimljivosti

Grad sretnog trenutka

Trogir grad kamena i mramora

Pokreni svoj blog

Adventska priča u Dalmaciji

Grožđe, vino i gitare

Šibenik top destinacija za ljetovanje

Za uspomenu i dugo sijećanje na Trogir

Trogir grad kamena, mramora i povijesti